Waarom goud kopen?

In 2019 beleggen in goud is een spannende belegging. U kunt ook erg eenvoudig in goud beleggen. Wie in 1980 op de toppen van de markt toen een troy ounce goud kocht voor 850 dollar kon in 2012 meer dan 1700 dollar krijgen. In februari 2017 naderden we de 1240 dollar, in juli 2019 komt de koers uit rond de 1400 dollar: een verstandige belegging dus. Voor de actieve belegger zijn er vele kansen met goud, ook als de waarde van uw goud omlaag gaat. Het meest simpele is het kopen van gouden munten als de Krugerrand uit Zuid-Afrika of de Wiener Philharmoniker. Bekijk de waarde van goud en bepaal zo wat uw gouden sieraad waard is. Een alternatief is de fysieke goud tracker, goudrekening of goudcertificaat.

Goud is de oudste vorm van beleggen

De oudste vorm van beleggen en speculeren is naar alle waarschijnlijkheid het goud. Goud betekende destijds ook rijkdom. Omgekeerd gold ook dat wie rijk wilde zijn goud moest bezitten. De rijke Romeinen en hun voorgangers behingen zich met goud als uiting van rijkdom. Voor de rest verdween het voornamelijk in kluizen om er bijna nooit meer uit te komen. Sinds de crisis in Griekenland, de onzekerheden op de beurs en de dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar, wordt veel in goud gehandeld. Baar goud is nauwelijks aan te slepen momenteel.

Bretton Woods

In het internationale geldverkeer heeft het goud lange tijd een belangrijke rol gespeeld, maar die rol is in de loop der tijd steeds verder afgebouwd. In 1994 werd in het dorp Bretton Woods nog een akkoord door 44 landen getekend, dat leidde tot de invoering van de goudstandaard. De dollar werd toen officieel de belangrijkste munt ter wereld. In 1971 moesten de Amerikanen de goudstandaard los laten en kwam een einde aan het systeem van Bretton Woods. Valuta’s gingen vanaf dat moment los van elkaar fluctueren, zonder koppeling aan het goud. Op 1 januari 2002 werd binnen 12 Europese landen de euro ingevoerd. Wederom zonder koppeling aan het goud.

Waarom goud kopen

In dollars gemeten schittert het goud weer volop. Als speculatieobject voor met name de hedge funds, en misschien nog steeds als soort van save haven, ook al wordt dat steeds meer betwijfeld. Anderzijds is toch onmiskenbaar dat bijvoorbeeld geopolitieke spanningen in het Midden Oosten meestal, soms kortstondig, tot een opleving van de goudprijs leiden. Baar goud thuis hebben in de vorm van staven of munten is meestal niet zo verstandig, omdat de aanmaakkosten vaak relatief hoog liggen. Bovendien zult u bij de aankoop van gouden munten bovenop de goudwaarde meestal een verzamelwaarde betalen. De verzamelwaarde krijgt u bij verkoop meestal niet terug en het verschil tussen de aankoop- en verkoopwaarde is meestal zodanig, dat het een hele tijd kan duren voordat u dat terug verdiend hebt.

Koop goud op het juiste moment – timing is essentieel

Wie de afgelopen decennia bekijkt ziet dat het moment van instappen in goud erg belangrijk is. Lange tijd heeft het goud onder de waarde uit 1980 gestaan. Sterker nog als u in 1980 goud had gekocht en al die tijd had bewaard dan had, alleen rekening houdend met de inflatie, de goudprijs in de buurt van de 2700 dollar moeten liggen. Het jaar 1980 was lange tijd het topjaar. De laatste jaren, zie ook de tabel hieronder, is de goudprijs fors gestegen. En dit geldt niet alleen voor het goud maar ook de andere drie belangrijkste edelmetalen, te weten zilver, platina en palladium.

Hoeveel is goud waard in 2018 en 2019?

Om een beeld te geven van wat goud kost: de goudprijs per troy ounce piekte in 1980 op 850 dollar en medio december 2010 meer dan 1300 dollar. In dollars, maar de dollar is afgelopen tijd flink in waarde gedaald ten opzichte van een aantal relevante valuta. Eind 2001 stond de euro nog op een peil van 0,89 dollarcent, thans levert een euro 1,45 dollar op en dat is ruim 60% meer. Essentieel om te kunnen beoordelen of u ook in euro’s gemeten winst maakt, is dus het moment van aankoop van het goud geweest. Een troy ounce goud is overigens precies 31.1034768 gram.Een andere mogelijkheid om in goud te beleggen is het inspelen op de grote koersschommelingen in goud met futures, opties, warrants of turbo’s. Allemaal derivaten waarmee u met relatief lage bedragen kunt inspelen op de ontwikkelingen van het goud. Maar er zijn ook goudrekeningen waarin u kunt beleggen. Het voordeel daarvan is dat er geen opslagkosten of verwerkingskosten zijn. Of goudcertificaten kopen, dan wel uw geld plaatsen in beleggingsfondsen die beleggen in goudmijnbouwbedrijven. Met aandelen in goudmijnen speculeert u erop dat de mijn veel meer waard wordt. Daarmee koopt u dus geen goud, maar profiteert u indirect van de goudprijs.

Goud kopen

Wie zelf puur goud koopt, ontvangt geen rente of dividend, maar bij een juiste timing kunnen de winsten heel groot zijn. Bovendien zijn er inmiddels vele manieren om in goud te beleggen, zonder dat u meteen baar goud of gouden munten hoeft te kopen.

Tags: Komono uurrwerken damesBeveiligen met camerabewaking